U planine svjesno, slogan je koji ukazuje na cilj novog pristupa planinarenju koji njegujemo u Planinarskom društvu ‘Nad vrhom’. Znači, zapravo, da se u planinarenju može možda lakše doći do cilja kojem teže brojni suvremeni duhovni pokreti.

Cilj je živjeti u sadašnjem trenutku. Odmotati klupko misli i rastjerati oblake briga, uočiti koliko je nevažno ono što je prošlo i ono što će biti. Shvatiti da je sadašnjost sve što imamo i postati svjesno prisutan sada i ovdje. To je zacijelo lakše kad se čovjek približi prirodi, pokuša se vratiti njoj, njoj od koje potječe, stopiti se sa svim ljepotama šuma i staza, drveća i životinja, vidika s vrha, zacijelo lakše nego u užurbanom tehnološkom svijetu u kojem živimo.

Svjesno u planine značilo bi tako nakratko odustati od prosuđivanja i razmišljanja, opustiti se i biti svjestan sebe utopljenog u prirodi, u kojoj sve naše zamišljene crte podjela ne znače ništa. Svjesnošću čovjek postaje miran i tih, opaža sve, ali ne prosuđuje, u miru je sa sobom, prirodom i svijetom. Takve trenutke doživjeli su mnogi planinari uspinjući se i spuštajući, ponekad ponijevši sa sobom dojam da ih je na grudima zibala majčica priroda, ukazujući im na ljepotu i svrhu života.  (SP)