Mirila su kulturni spomenici minijaturne plastike koji su nastajali u okviru pogrebnog rituala na južnom Velebitu do sredine 20. stoljeća. Po strmom krševitom putu pokojnika se nosilo omotanog u platno i svezanog užetom na nosilima iz planinskih naselja. Na pola puta od naselja do groblja smjelo ga se položiti na tlo samo na mirilima/mirilištima. U pogrebnom ritualu na mirilima uzimala se mira pokojniku. Mjesto popločeno i omeđeno s dvije osovljene kamene ploče bilo je mjerilo tijela i duše. Na tim svetim mjestima koja su posebno štovana, duša se dijelila od tijela i vezivala za kamene mire. Živu dušu pokojnika trebalo je namiriti mirilom da ima svoje mjesto na koje će se vraćati iz onostranog svijeta. Tako su živi pokojnikovoj duši osiguravali siguran prelazak iz svijeta živih u svijet mrtvih, a od sebe odagnali strah da će se duša vraćati među žive. Duša napušta tijelo i ostaje na mirilu – dvojniku tijela i duše, granici dvaju svjetova: ovostranog i onostranog. Duša je besmrtna. Grob je gubio svaki smisao i značenje, jer će u njemu pokopano tijelo postati samo zemlja. Prestankom funkcije mirila, gubi se njihov religijsko-simbolički kontekst i danas su spomenici kulturne baštine.                                                                                            

U predavanju će se izložiti četiri razine: religijsko-simbolička, suhozidna gradnja i oblikovanje uzglavnog i uznožnog kamena, epigrafija i likovni prikazi (znakovi i simboli).

 

Ulaz je besplatan uz obvezu da sa sobom donesete radost; mir i svu pozitivnu energiju koju imate!

Sve će vam informacije vezane uz ovaj događaj s radošću pružiti Zdravko Bartolić na mobitel 099/2780040 ili mail zbazzzie@gmail.com

 

U planine svjesno!

Pozivamo sve drage ljude koji vjeruju u tišinu, mir i ljubav da nam se prudruže i podrže našu želju za planinarstvom na višoj razini.