Polazak u subotu, u 6.30 sati s parkirališta iza Koncertne dvorane V. Lisinski, Trnjanska cesta.

Auto-cestom vozimo preko graničnog prijelaza Bregana, kroz cijelu Sloveniju, preko Ljubljanje i Kranja, do mjesta Ljubelj, uz samu granicu s Austrijom. Tu ostavljamo vozila i krećemo na našu hodačku rutu; uspinjemo se preko Bornovog tunela, do planine Preval (vrlo dobro opskrbljena domačija!). Nakon odmora krećemo na uspon do Roblekovog doma (1657 m) gdje ćemo imati dužu pauzu za ručak. Legendarni je to slovenski planinarski dom, prekrasan, razgledan, dobro opskrbljen! Put nastavljamo do vrha Begunjščice (2060 m); prelazimo na sjevernu stranu planine kojom se spuštamo do planinarskog doma na Zelenici (1536 m) gdje ćemo spavati.

Dužina hodanja u subotu je oko šest sati. Put je srednje zahtjevan u usponu do Robleka, dok pri usponu na vrh i pri silasku do Zelenice ima nekoliko težih detalja i dosta sipara. Sav trud naplaćujemo prekrasnim pogledima na okolne planine te nedirnutu prirodu, s južne strane zelenu dok  je sjeverna dosta ogoljena.

 

Nedjelja, polazak na hodanje oko 8.30 sati; idemo od doma gornjim putem prema Stolu a kad dosegnemo pobočja Vrtače, skrećemo desno gdje nas čeka zahtjevniji uspon do vrha Vrtače (2180) m). Tu nema nikakvnih planinarskih objekata. Povratak do Zelenice je istim putem. Uspona ima oko dva i pol sata, isto toliko i silaska. Veći dio puta je uspon po travnatim livadama i padinama dok je sam uspon na vrh dosta zahtjevan, nema sajli ali ima teže savladivih detalja koji iziskuju povećanu pažnju.

U planinarskom domu Zelenica ćemo se dobro odmoriti i ručati. Do naših vozila od doma ima oko jedan i pol sat hoda niz trasu skijaške žičare.

U Zagrebu smo najkasnije do 21.00 sati.

 

Prijevoz: automobili. Prilikom prijave za sudjelovanjem, molimo da prijavite da jeste/niste u mogućnosti voziti svojim autom.

 

Cijena izleta: 180,00 kn; gorivo i cestarina. Plaća se vozaču; vozač je oslobođen plaćanja. Plaća se i 20,00 kuna donacije za nastavak rada našeg planinarskog društva (plaćaju i vozači). Spavanje u domu 12 – 15 eura (uz predočenje članske iskaznice HPS-a; inače je cijena dvostruka!). Vreću za spavanje ne treba nositi! Dom ima tuševe upotreba kojih se naplaćuje. Novoizgrađen komforan dom!

Imajte na umu da se sve tijekom puta plaća u eurima!

 

Planinarska oprema: ljetna planinarska odjeća za dva dana! Ponesite zaštitu od vjetra i sunca! Obavezne su gojzerice! Planinarski štapovi će biti vrlo korisni. Obavezna je čeona svjetiljka!

 

Prehrana: iz ruksaka ili u planinarskim domovima. predlažemo da sve glavne obroke kupite u domovima a sa sobom ponesete samo male zalogajčiće za vrijeme hodanja. Ponesite dvije litre vode! U domovima ćete nadopunjavati boce!

 

Obavezno je sa sobom imati važeću člansku iskaznicu planinarskog društva.

 

Na izlet idete na vlastitu odgovornost. Prijavom na izlet pristajete na moguće preinake plana puta zavisno od stanja na terenu a prema odluci vodiča. Ne pridržavanje naredbi vodiča znači da PD NAD VRHOM ne prihvaća nikakvu odgovornost za eventualne nesreće i neugodne trenutke tijekom izleta proizašle iz neposluha sudionika.

 

Organizator i vodič izleta: Zdravko Bartolić

Prijave na mobitel 099/2780040 ili mailom na zbazzzie@gmail.com

 

 

 

U planine svjesno!

Pozivamo sve drage ljude koji vjeruju u tišinu, mir i ljubav da nam se prudruže i podrže našu želju za planinarstvom na višoj razini.