Istočni dio Medvednice još uvijek je enigma za mnoge Zagrepčane a nudi zaista mnogo! Jedna od atrakcija je i špilja Velika peč dvadesetak minuta udaljena od planinarskog doma Lipa.

Pristup joj je donekle otežan jer se nalazi u sredini jedne za penjanje zahtjevnije litice. No, malo više truda i osrednjeg planinara dovodi do vrlo lijepog, mirnog, pomalo mističnog mjesta.

 

Okupljanje:

ili ispred crkve sv. Jurja Planini Donjoj u 10.15 sati (veliki parking je uz samo crkvu)

ili na okretištu ZET-a u Dupcu odakle polazi autobus broj 262 za Planinu Donju u 9.35 sati (izlazi se na stanici „Planinarska ulica 16“ … ima 35 minuta vožnje). Naš vodič će biti u busu.

Od crkve krećemo lagano prema domu na Lipi; ići ćemo zaobilaznim putem prema Tepčinoj špici od kojeg se odvaja put prema Velikoj peči. Uspon do špilje je vrlo strm no traje svega petnaestak minuta. Nakon odmora u hladu špilje, nastavljamo uspon nad špilju i prema vidikovcu na vrhu stijene, tu se treba pomučiti no nema izloženih i posebno opasnih mjesta. Od vidikovca do doma na Lipi ima dvadesetak minuta laganog hoda širokom stazom.

Pod okriljem planinarskog doma Lipa ostat ćemo dugo; uz dom je vidikovac s lijepim pogledima, ispred doma je crkva s atraktivnim vitrajima i zvonikom, postoje dječja igrališta …

 

Povratak: od doma na Lipi spuštamo se najkraćim putem u Planinu Donju (30 – 40 minuta hoda); busevi ZET-a polaze u 15.10  15.45  16.40  17.15  18.10 … Silazak može biti individualan ili uz naše vodiče. Naši vodiči će od doma krenuti u 16.15 kako bi stigli na bus u 17.15 sati.

 

Cijena izleta: besplatno; donacija za rad našeg planinarskog društva, u simboličnom iznosu od desetak kuna, biti će sa zahvalnošću prihvaćena.

 

Planinarska oprema: ljetna odjeća. Ponesite zaštitu od vjetra i sunca! Obavezne su lagane gojzerice! Planinarski štapovi nisu obavezni ali su poželjni.

 

Prehrana: iz ruksaka ili u planinarskom domu na Lipi koji je vrlo dobro opskrbljen pićima i jelom. Ponijeti dovoljno vode!

 

Obavezno je sa sobom imati važeću člansku iskaznicu planinarskog društva.

 

Na izlet idete na vlastitu odgovornost. Prijavom na izlet pristajete na moguće preinake plana puta zavisno od stanja na terenu a prema odluci vodiča. Ne pridržavanje naredbi vodiča znači da PD NAD VRHOM ne prihvaća nikakvu odgovornost za eventualne nesreće i neugodne trenutke tijekom izleta proizašle iz neposluha sudionika.

 

Organizatori i vodiči izleta: Višnja Franković i Zdravko Bartolić

Prijave na mobitel 099/2780040 ili mailom na zbazzzie@gmail.com

 

Prijave su obavezne! Molimo sudionike koji svojim automobilom žele povesti ljude da to prilikom prijave kažu!

 

 

U planine svjesno!

Pozivamo sve drage ljude koji vjeruju u tišinu, mir i ljubav da nam se prudruže i podrže našu želju za planinarstvom na višoj razini.