Polazak: u subotu u 7.00 sati s parkirališta iza Koncertne dvorane V. Lisinski.

Auto-cestom vozimo do Šestanovca; uz prekrasnu Cetinu, cestom napravljenom za vrijeme Austrougarske, spuštamo se preko izletišta Radmanove mlinice (pauza za ručak) do Omiša. Da razgibamo noge, uspet ćemo se do tvrđave Fortica. Ako će biti volje i vremena, nastavit ćemo do vrha Omiške Dinare (863 mnv). Odlazak do Makarske, smještaj.

Nedjelja. Cilj dana je biokovski vrlo atraktivan vrh Veliki Šibenik (1467 mnv). Ići ćemo putem preko Velikog brda i sela Blaškovci – Skalinama – starim, u stijenu ugrađenim putem koji se uspinje uz okomiti kuloar Velikog Borovca … Za ishodati put trebat će nam oko četiri sata, opet, zavisno od volje i kondicije, odabrat ćemo put koji će nam biti najpogodniji jer mogućnosti su vrlo velike. V. Šibenik je vidikovac na more, otoke, Makarsku, Bašku Vodu, Brela … ne diše se na tom stjenovitom vrhu! Spust zaobilazno, nemarkiranim putem(!). Nedjeljni noćni život u Makarskoj ….

Ponedjeljak: Sveti Jure, vrh Biokova! Vozimo se adrenalinskom planinskom cestom preko Ravne Vlaške do Vošca gdje ostavljamo vozila. Uspona od Vošca do vrha Biokova ima oko dva i pol sata, silaska istim putem isto toliko. Ako ćemo biti jako nabrijani, možda skrenemo do doma na Lokvama … to bi produžilo silazak na četiri sata ali put je – opet nemarkiranom stazom – što bi se reklo lokalnim žargonom – ludilo!!! Ako ne ćemo do Lokava, ići ćemo na vrh Vošca u posjet njegovom začudnom planinarskom domu i vrtoglavom, okomitom pogledu u dubinu prema Makarskoj s 1422 metra!

Uspeti se do Svetog Jure, za vašeg je vodiča, životno hodočašće! Nadamo se da ćemo tom usponu pristupiti zaista skrušeno i ponuditi svetom Juri svu svoju radost, ljubav i energiju! Uspon nije lagan ali je savladiv. S vrha se pružaju vrhunski pogledi prema unutrašnjosti ali i daleko na morsku pućinu. S Biokova se, uz određene vremenske postavke, vidi Italija! Večer ćemo iskoristiti za završni tulum ali i pripreme za polazak kući.

Utorak. Krenut ćemo na put što će biti ranije moguće. Organizator vam na izbor nudi tri planine za oproštaj s Dalmacijom; koje su to, dozvolite da to za sada ostane tajna!

Dolazak u Zagreb do 21.00 sati.

Prijevoz: kombi ili dva automobila, devet ljudi maksimalno! Vozači ne sudjeluju u raspodjeli troškova za prijevoz.

 

Cijena izleta: prijevoz 400,00 kuna; smještaj 300,00 kuna – plaća se direktno pružatelju usluge. Plaća se i ulaznica u Park prirode – 50,00 kuna.

Smješteni smo u apartmanima u Velikom Brdu, selu iznad Makarske, samo tri km udaljenom od centra grada.

Planinarska oprema: kompletna planinarska jesenska odjeća; imajte na umu da je Biokovo sura planina i da ne znači ništa to što je smještena uz obalu mora! Duge hlače! Vjetrovka, kapa, rukavice! Obavezne su gojzerice, nema iznimke! Planinarski štapovi su obavezni! Ponesite dovoljno boca za vodu; usponi su zahtjevni, stalno izloženi suncu – žed je najveći problem na biokovskim usponima!

Prehrana: za vrijeme uspona – iz ruksaka! Makarska je veliki grad i opskrbu hranom ćemo u njoj odrađivati vrlo lako i kvalitetno.

Obavezno je sa sobom imati važeću člansku iskaznicu planinarskog društva. Prilikom prijave na izlet prednost imaju članovi našeg društva!

Na izlet idete na vlastitu odgovornost. Prijavom na izlet pristajete na moguće preinake plana puta zavisno od stanja na terenu a prema odluci vodiča. Ne pridržavanje naredbi vodiča znači da PD NAD VRHOM ne prihvaća nikakvu odgovornost za eventualne nesreće i neugodne trenutke tijekom izleta proizašle iz neposluha sudionika.

 

Organizator izleta: Zdravko Bartolić

Vodiči na stazi: Robert Tonković i Zdravko Bartolić

Prijave na mobitel 099/2780040 ili mailom na zbazzzie@gmail.com

 

 

U planine svjesno!

Pozivamo sve drage ljude koji vjeruju u tišinu, mir i ljubav da nam se prudruže i podrže našu želju za planinarstvom na višoj razini.