Majčina dušica i Timijan

lat. Thymus serpyllum i lat. Thymus vulgaris

Evo nam dvije ljekovite biljke koje nas svojim sličnim aromatičnim mirisima iz rascvjetanih skupina prate od svibnja do rujna na okupanim sunčanim obroncima livada i pašnjaka, uz rubove šuma i puteva kao i po stjenovitim terenima do 1700m nadmorske visine. Zbog sličnosti, česta je zabuna kako se radi o istoj biljci. Jednostavan način na koji ih možemo razlikovati je po načinu rasta: majčina dušica je puzavica, a timijan raste uspravno sa užim listićima povinutim prema dolje. Osim toga, timijan cvijeta bijelim ili lagano ružičastim cvjetićima, a majčina dušica ima cvjetiće u tamnijoj nijansi ružičaste.
Timijan je mala biljka intenzivnog okusa i mirisa, koristi se kao začinsko bilje i kao lijek. Kao ljekovita biljka koristan je kod probavnih tegoba, kao pomoć za
tretiranje kašlja, kod infekcija usne šupljine i dišnog sustava ali dobrodošao je i kao tonik za cijeli organizam. Ova biljka ima nevjerojatna antiseptička svojstva
pa je na glasu kao jedan od najvažnijih prirodnih sredstava za dezinfekciju. Zaštićena je biljka.
Majčina dušica začinska je biljka nešto intenzivnijeg i gorčeg okusa od timijana te dobro pristaje uz ribu i razne vrste mesa, kojima daje snažan, pikantan okus. Nije samo poznata kao nezaobilazni začin u kulinarstvu, nego i kao omiljeni lijek u narodnoj medicini. Ublažava kašalj, te djeluje antiseptički, pa je često sastojak zubnih pasta i vodica za ispiranje. Kod nas se majčina dušica upotrebljava i kao lijek za liječenje probavnih tegoba. Nadzemni dio biljke se tijekom cijele godine može koristiti za pripremanje čajeva i napitaka.