Da bi došlo do promjene, svi moramo osvijestiti svoj konzumerizam. Proizvodi se ogromna količina hrane, ali ogromna količina hrane se i baca; u supermarketima i tržnicama, u našim domovima, restoranima itd.
Sustav na kojem se temelji današnja proizvodnja hrane apsolutno je neodrživ; farme monokulture, pesticidi, herbicidi, zatrovano tlo, zatrovane rijeke, mora, zatrovani ljudi, zatrovane životinje, nepotrebni transport itd.
Koliko se hrane proizvodi, koje kvalitete, po kojoj cijeni i koliko je zapravo hrane potrebno proizvesti?
Mnogo je pitanja, no postoje odgovori i postoje rješenja.
Morati ćemo ih naći i poduzeti neke odlučne korake ukoliko želimo i dalje imati hranu dostojnu jedenja i planet dostojan življenja.

 

*****

 

Na fotografiji su radovi Mariane Wasp s izložbe Trapper održane u Centru za zaštitu životinja i prirode – Key. Svojim radovima Mariana nas poziva na promišljanje o životinjama koje svuda oko nas žive zarobljene i u stravičnim uvjetima, od Zooloških vrtova, zabavnih parkova, šuma, mora, farmi do labaratorija.
Idući put kad pomislite da ste nesretni u karanteni od dva mjeseca, sjetite se životinja koje tako žive od rođenja ili su pak nasilno ukradene iz prirode i zatočene zbog zabave za široke mase i ostalih ljudskih sebičnih pobuda

 

Ana Stuparić, za AVOKADO