STOLISNIK

lat. Achillea millefolium

 

ubrajamo među najstarije poznate ljekovite biljke. Rod je dobio ime po grčkom junaku Ahileju koji je njome liječio svoje rane a u narodu je poznat kao hajdučka trava, hajdučica, mjesečina, sporiš, jezičac. Većina naziva potječe iz davne povijesti a neki od njih simboliziraju upotrebu ove skromne ali izuzetno korisne biljke. Priče iz davnine govore da su hajduci oko vrata nosili vijenac ispleten od stolisnika te su njime liječili i ublažavali ozljede, prema čemu je i nastao naziv hajdučka trava.

Lijepe cvjetove stolisnika lako ćemo prepoznati jer tvore specifičan glavičast cvat sa sitnim cvjetićima bijele i roze boje sa po pet prašnika koji su na razgranatim stabljikama. Njegovo ime, millefolium u prijevodu s latinskog znači “tisuću listova”, što se odnosi na sitne mnogobrojne listiće ove biljke. Stolisnik susrećemo na livadama, proplancima, voćnjacima, kamenjarima, uz putove i staze pa čak i u zapuštenim dvorištima. Ova izrazito rasprostranjena samonikla biljka je otporna na hladnoću, vrućinu, sušu i vlagu te raste u prirodi bez velikih zahtjeva. Cvijeta od početka lipnja pa sve do kasne jeseni a naraste od 8 do 70 cm a može i više.
Nanošenje stolisnika na svježu ranu uspješno zaustavlja krvarenje i ubrzava proces zgrušavanja a ima i protuupalno djelovanje te je odličan kod oteklina i upala. Upotrebljava se i za liječenje infekcija usne šupljine, konjunktivitisa, ekcema, potiče znojenje i uspješno snižava povišenu tjelesnu temperaturu uzrokovanu gripom i prehladom. Stolisnik se obično rabi za smirivanje probavnih smetnji ima stimulirajući učinak na proizvodnju žuči i funkciju jetre te djeluje i kao diuretik.
Cvjetove stolisnika najbolje je brati za vrijeme jakog sunca jer je tada najveća koncentracija eteričnih ulja pa je i ljekovitost snažnija. Ako se beru za sušenje tada je savršeno vrijeme za berbu kraj ljeta i početak jeseni.

 

Tekst i foto: Natalija Vraneša