Planinarski ruksaci su misteriozni predmeti, kao ženske torbice, nikad ne znaš što u njima ima, što te može iznenaditi ugodno ali i neugodno – obično u njima, kad nastupi krizna situacija, nema onog što ti je prijeko potrebno!

Više od četrdeset godina, barem jednom tjedno, spremam ruksak za planinarsku avanturu pa, vjerujte, znam što u njemu treba biti – iz prve ruke! Opekao sam se često, vidao rane i učio težim putem. Budite mudriji od mene, poslušajte ove savjeta koje ću vam sada reći, poštedite se muka!

Prvo, morate nabaviti pravi planinarski ruksak! Svi ostali su, u planini, smiješne i beskorisne igračke! Planinarski ruksak mora biti napravljen od nepromočive tkanine te imati vrlo koristan dodatak, navlaku kojom se cijeli ruksak prekriva u slučaju kiše, kao dodatna zaštita od prokišnjavanja. Vrlo korisna napomena: ako nemate dodatnu zaštitnu navlaku, ponesite sa sobom jednu veliku pvc vreću za smeće; u nju možete pospremiti stvari koje su u ruksaku ne bi smjele smočiti, prvenstveno rezervna odjeća. Možete u vreću ugurati i cijeli ruksak, napraviti proreze za naramenice, odnosno ruke i – uživajte u kiši!

Ruksak mora imati dvije široke naramenice (dovoljno široke da se ne zarezuju neugodno u kožu ramena) koje moraju biti podesive po dužini; mora imati u donjem dijelu remen kojim se planinar opaše oko struka (da ruksak ne plahuta lijevo, desno te da pridržava cijelu konstrukciju malo povišenu s čime preusmjerava nošenje dijela težine ruksaka s ramena na područje oko struka tijela). Vrlo je korisno da su naramenice u visini prsa povezane s jednim užim remenom vodoravno; taj remen fiksira naramenice po sredini tijela i ne dozvoljava da ruksak pada s ramena u stranu.

Poklopac ruksaka je idealan ako ga je moguće s konstrukcijom remenčića malo odići od trupa ruksaka da bi se stvorio, po potrebi, dodatni prostor u unutrašnjosti. Trup ruksaka bi trebao biti podijeljen u dva dijela u omjeru 2/3 i 1/3, trebao bi imati mogućnost podjele sadržaja ruksaka u dvije odvojene cjeline (slaganje ruksaka je posebno umijeće i o njemu ćemo drugom prilikom!).

Vrlo je bitno da je leđni dio ruksaka oblikovan, nekim sistemom odvajanja površine ruksaka od tijela nosača (svaki proizvođač ima svoj sistem), tako da se stvori mogućnost strujanja zraka radi sprečavanja znojenja. Vrlo korisno kod ljetnih višesatnih nošenje, posebno za ljude sklone znojenju.

Mnogi ruksaci imaju našivene, s prednje i bočnih strana, razne džepiće za sitne potrepštine i boce s vodom. Korisno je to, bez sumnje, no nastojte da vaš ruksak ima malo, vrlo malo tih džepova! Kod težih uspona te uspona po feratama, vrlo lako dolazi do zapinjanja o grane, stijene, žice … s tim džepovima. Može to biti vrlo neugodno ako imate malo mogućnosti okretanja oko sebe, saginjanja, protezanja; takva zapinjanja često izazivaju vrlo neugodne nesreće. Prisjetite se da je bolje spriječiti nego liječiti.

Na posljednja dva izleta desile su se dvije neugodne situacije; jednom je planinarka nezgodno pala i ozlijedila glavu (ustanovili smo da 9 od 10 sudionika nije imalo ništa od medicinskih potrepština za hitnu pomoć!); na narednom smo izletu došli pred nabujalu rijeku koju je trebalo pregaziti (ustanovili smo opet poražavajuću činjenicu da nitko nije imao ništa od opreme za takvu kriznu situaciju!).

Tri stvari koje trebaju biti sastavni dio ruksaka:

Komplet za hitnu pomoć, vrlo je korisna kutijica zavoja, flastera, kompresa, trokut marama … za ukazivanje prve pomoći, prvenstveno previjanje i imobiliziranje rana i prijeloma! Iskusni planinar zna sam složiti ono što je bitno, no u svakoj prodavaonici sportske opreme naći ćete već složene potrepština u malim kutijama, nisu niti skupe niti teške. Kupite jednu! Mogla bi vam spasiti život!

Zamka, u kolokvijalnom govoru planinara, je 6 – 7 metara dugo vodičko uže, s jednim ili dva karabinera pride, ispleteno u malu, lako nosivu pletenicu koja se s jednim potezom razvuče u svoju cijelu dužinu! U trgovinama planinarske opreme će vam vrlo rado složiti zamku i isplesti ju za vas!

Jedna od mogućnosti upotrebe zamke je i forsiranje rijeke, što se nama desilo na Mirni. Bilo nas je 18 na izletu, da smo svi imali sa sobom zamku, vrlo brzo bismo bili složili gelender = rukohvat s jedne na drugu obalu rijeke, učvrstili ga i jednostavno i sigurno savladali neugodnu situaciju! Zamka je vrlo korisna kod prelazaka preko nesigurnih mjesta na putu, klizišta, provalija … kao dodatna sigurnost; također je nezamjenjiva kod slaganja nosila za povrijeđenog planinara, može služiti za imobilizaciju, može se pomoću nje složiti mala nadstrešnica za bivakiranje u prirodi.

Astro-folija – vrlo korisna sitnica u ruksaku, trebala bi biti nezaobilazni dio opreme svakog planinara. To je tanka folija premazana aluminijem koji odbija hladnoću i zadržava toplinu! Nezaobilazna je pomoć pri teškim nesrećama u ekstremnijim vremenskim uvjetima. Ali i korisna pri iznenadnim vremenskim nepogodama. Jedna strana folije je zlatne a druga srebrne boje. Ako želimo zadržati i privući toplinu zlatnu stranu okrenemo prema van, odnosno prema tijelu okrenite srebrnu stranu. Ako vam je vruće, učinite obrnuto. Astro-folija teška je 50-ak grama i velika kao jedna, dvije papirnate maramice! Astro-folija je skupa oko 20-ak kuna a život čuva! Skupo, zaista!!!

Sada ćemo stati; uzmite da je ovo prvi dio serijala o potrebnim, nezaobilaznim stvarima tijekom planinarenja! Pišemo se! Vidimo u planinama gdje ćemo vam sve rečeno vrlo zorno pokazati.

Zdravko Bartolić

Forsiranje rijeke Mirne, primjer kada bi zamke vrlo mnogo pomogle
Foto: Natalija Vraneša