Planinari su užurbani narod … jedva dočekaju objavu koja kaže kamo se ide narednog vikenda na izlet, pogledaju vrijeme i dan polaska i kolika je cijena i to je to – ne čitaju više ništa. A netko se je trudio i trudio da sve organizira, uprizori, napiše i objasni. Sve uvijek piše isto, reći će. U pravu su djelomično; uvijek je isto jedno upozorenje koje se nalazi na kraju teksta, ispisano je sitnijim slovima i glasi otprilike ovako:

Na izlet idete na vlastitu odgovornost. Prijavom na izlet pristajete na moguće preinake plana puta zavisno od stanja na terenu a prema odluci vodiča. Ne pridržavanje naredbi vodiča znači da PD NAD VRHOM ne prihvaća nikakvu odgovornost za eventualne nesreće i neugodne trenutke tijekom izleta proizašle iz neposluha sudionika.

Eto, nadamo se da ste sada pročitali od riječi do riječi ovaj tekst. Dajte se malo, molimo vas, i zamislite nad njime.

Na izlet idete na vlastitu odgovornost – nemojte uvijek, baš uvijek misliti da se na planinu možete popeti, da je to brdašce, krtičnjak za vas, kojeg ćete pregaziti u jednom koraku i u japankama! Nemojte se dovesti u situaciju da vam vodič kaže da ne možete ići na izlet (vodič to smije učiniti! čak, dužan je to učiniti!) jer niste kondicijski ili iskustveno ili psihički spremni za vrh na koji će se penjati! Ili vam oprema ne zadovoljava težinu uspona ili vremensku situaciju! Najbolje sami sebe poznajete, ne budite bahati! Skulirajte se i recite: potrudit ću se, sve ću učiniti da narednog puta budem spreman!

Vodič izleta je od trenutka kad se formira kolona za hodanje – general! Zapovjednik vojske kojeg se bespogovorno mora slušati! Vodič je stazu ishodao prije vas, zna o njoj uglavnom sve, zna o vama uglavnom sve; zna tko od vas može ispenjati stijene na lijevom putu, zna tko će sto puta tresnuti na dupe hodajući po blatu na desnom putu … Vodič će odrediti kuda će se ići; vodič će odrediti kada će se stati i popiti gutljaj vode a ne će se jesti sendvič jer je izuzetno zgodno mjesto za duži odmor udaljeno samo pet minuta hoda!

A kad se (ne prizivamo!) dogodi nesreća na putu – vodič zna tko će i kako unesrećenom pomoći u prvom trenutku; vodič zna da li će se zvati gorska služba spašavanja ili neće; vodič zna da li će se izlet prekinuti zbog težine nesreće ili će se skratiti ili će dalje ići samo polovica dok će drugi dio grupe ostati pomagati unesrećenom … I sve to, gospodo draga, će se (bez savjeta) u potpunosti poslušati, sve to će biti zakon! Jer je zakon koji će nesreću svesti na najmanju moguću mjeru.

Budite vodiču na usluzi, na pomoći, učinite da odlazak u planinu bude užitak a ne beskonačna gomila problema! Ako vam se vodič ne sviđa – nemojte ići na izlet kojeg on organizira. I točka!

Zdravko Bartolić