“Samo budi iskrena prema meni.”, zamolila sam prijateljicu. “Radije bih da mi kažeš direktno: “Hej, ljutiš me jer to, To i to!”, nego da se između nas skuplja napetost pod površinom.”

Ljutnja sama po sebi nije štetna. Nagomilana, potisnuta ljutnja je ona koja može biti štetna. Kad ne potiskujem ljutnju, nego si priznam da je ovdje, tada ujedno lakše mogu osvijestiti njen uzrok. Što vas ljuti? Mene može razljutiti kad mi se pripisuju krivi motivi, kad nisam shvaćena, kad me netko ne vidi kao cjelinu, nego izdvaja segment mene i gleda me kroz ograničavajući okvir.

Nedavno sam postala svjesna da sam si dugo branila iskazivati ljutnju misleći da bih trebala biti “iznad” toga ako redovito meditiram i vježbam opraštanje. Mislila sam da ne mogu istovremeno osjećati ljutnju i biti otvorena srca. Uf, kako sam bila u krivu. Osvještavanje i zdravo otpuštanje ljutnje zanimljiva je tema o kojoj bi se mnogo moglo pričati.

U posljednje vrijeme uvježbavam preusmjeravati tok ljutnje kroz otvoreno srce. S obzirom na to da sam bila vrlo sklona potiskivati svoje osjećaje, s vremenom sam isprobala mnogo načina njihovog zdravog otpuštanja. Vjerujem da može biti korisno više puta otkriti toplu vodu pa sam odlučila svoje metode podijeliti i s vama.:) Prvo višak ljutnje izbacujem kroz tijelo npr. plivanjem, plesom, toptanjem nogama poput djeteta ili kao da sam u afričkom plemenu (omiljena metoda), pjevanjem ili brzom šetnjom po svježem zraku. Na taj način se ne dovedem u situaciju preplavljivanja ljutnjom, nego je mogu iskoristiti na konstruktivan način.

Naime, ljutnja u srži ima zdrave funkcije. Ona sa sobom nosi potencijal za promjenu. Pokazatelj je da se postojeće navike, odnosi i strukture preispituju (što je korisno redovito činiti). Pozitivna snaga ljutnje pomaže nam da zauzmemo stav, zaštitimo svoje granice (vremena i energije) te se pobrinemo za dobrobit sebe ili drugih.
Kako bih ljutnju pretočila u riječi iz srca, nastojim osjetiti suosjećanje prema drugoj osobi (i prema osobama s kojima će ona naknadno komunicirati :). S namjerom jasnijeg razumijevanja druge strane, trudim se saznati više informacija. Ponekad je za rastapanje ljutnje dovoljno saslušati objašnjenje. Prije izgovaranja svojih misli ponekad mentalno izgovorim “opraštam ti” kako bih si pomogla to doista i osjetiti. Posebno volim kad ljutnja prođe kroz sito razumijevanja, suosjećanja i opraštanja, jer se um otvori idejama suradnje, a ton je mekši. Tada i postupci mogu davati dobre plodove.

Riječi nose snagu, naročito kad su obojene jačim osjećajima. Svakog dana biramo hoćemo li ih koristiti na destruktivan ili na konstruktivan način. Hajdemo, iskoristimo potencijal ljutnje za pozitivne promjene u svojim životima i okolini.:)

Ivana Lujić

Foto: Sandra Poldrugač Gostrec