Dok lukovice narcisa blistaju u punom sjaju svoje rascvjetane ljepote okupane proljetnim suncem, sunčano žuti cvjetovi čičoka još uvijek su samo zimski san, skriven u slatkoći njihovih ukusnih gomolja.
Svojim blagim i neutralnim okusom obogatiti će različite vrste salata. Danas sam ih pripremila bez drugog povrća, uz malo limunovog soka, bučinog ulja i Trikatu mješavine (dugi papar, crni papar i suhi đumbir).
Svježe povrće djeluje rashlađujuće na organizam. S obzirom da se još uvijek nalazimo u hladnom (Vata) razdoblju, potrebno je uravnotežiti tu kvalitetu odgovarajućim uljem i začinima. Bučino ulje ima zagrijavajuće djelovanje, kao i Trikatu, koji dodatno potiče razgradnju i izlučivanje sluzi iz organizma (vrijedan saveznik u protokolu proljetnog čišćenja!).
Ukusan i koristan biti će i sam crni papar ako nemate Trikatu.
Limun daje svježinu i podržava alkalno stanje organizma a njegova sunčana boja i miris juga pridružuju se cvjetnim glavicama narcisa u pozdravu divnom sunčanom danu.

Sanja Crnojevac

Sanju Crnojevac, holističku terapeuticu, pratite na:
https://www.facebook.com/crnojevacsanja/