Paralelno s planinarskim usponom na Debelu peč, tek nekoliko kilometara dalje, održan je i uspon naših alpinista na dvije vrlo lijepe ferate: Hvadnik i teža Mojstranska na ulazu u Julijske Alpe!

Ferata Hvadnik nalazi se u divljem klancu potoka Hladnik u Gozd Martuljku. Vrlo lijepa ferata a nije zahtjevna. Dužina ferrate 500 m. Visinska razlika 250 m s težinom B/C (pretežno B). Ferata je vrlo zanimljiva zbog višestrukih prelaza s jedne strane potoka na drugu stranu, od toga tri puta žičanim mostićima. Žičani mostići izgrađeni su od tri sajle. Jedna sajla za noge i dvije za ruke na koje se kvači osiguranje.

Iznad Mojstrana (od koje se ide prema Aljaževom domu) u zidinama Grančišta nalaze se dvije atraktivne ferate. Zajedničko im je vrlo kratak pristup zidu i ulazak u smjer. Prva ferata (Aljaževa pot) je lakša i B težine, duga 300 m, pogodna za početnike. Druga ferata (Ruta majstorskih vjeverica) je teža i ocijenjena C/D težinom, duga 250m, pogodna za iskusne. Obje ferate vode na vrh Grančišta, odakle su prekrasni pogledi na obližnje Julijske Alpe i Karavanke. Mi smo penjali težu feratu.

Usponi na obje ferate trajali su oko jedan sat. Silasci su bili planinarskim stazama.

Vodič Robert Tonković, četiri sudionika.