Za početak prenosim malu komičnu zabilježbu s moje Facebook stranice, staru oko godinu dana:

Ovaj planinar je debeo, ima trbuščić!? (pogledaj pomno fotografiju).
Ajmo ga skinuti: ne izgleda debeo, nije baš zategnut no debeo nije. Ima podosta godina pa je stavio zimski (debeo) steznik oko struka (… koga ne bole križa!?), navukao je i potkošulju preko koje je obukao debelu flis majicu, slijedi, pred kraj ovog uzbudljivog hepeninga, i pravi flis. Stanimo sad malo. Na noge je navukao debele zimske planinarske hlače. Stare su, još iz vremena kad je bio (on, planinar) mnogo deblji pa da ne petlja s remenom, zakopčava ih preko svega ovoga što je obukao na gornji dio tijela. Za kraj oblači softšel jaknu; u njezine džepove potrpava labelo, kaogume, poslastice za psa, mobitel, ključeve od auta … Halo, ljudi, netko je rekao da je ovaj planinar debeo!??

Da, debeo ili ne, na sebi ovaj planinar ima jedan bitan dio zimske planinarske odjeće. Prije godinu dana bio je ovo osvrt, jadikovka na naše članove koji su od zimske opreme imali samo – japanke!
No, ove se je godine to popravilo! Mnogo je ljudi pokupovalo dereze (ha, ha, nije se moglo na Klek bez dereza!), gamaše, termo hlače, zimske vjetrovke, bafove, debele kape, rukavice … cepine, karabine i užad ćemo ostaviti za narednu zimu!

Prednosti zimske planinarske opreme bile su vidljive već na prvom ovogodišnjem konkretnom izletu – išlo se je na snježni uspon na Klek. Bilo je leda prekrivenog s malo novog snijega i bez dereza nije bilo šanse doći ni do doma a o vrhu da i ne govorimo.
Svi smo imali dereze, njih 6-7 po prvi put i svi su bili presretni kad su osjetili vrh pod svojim nogama!!! Gamaše su oduševile zimogrozne, tankonoge curice! Termo hlače, s vanjskom impregnacijom su također bile hit! Napredujemo! Mi jesmo na našim pohodima stalno „nad vrhom“ no, potrebno je koji put i zemlju/stijenu osjetiti pod nogama … osobito kad je pola metra od tebe provalija kojoj se dno ne vidi!

Mali savjet:
ako imate jaknu od umjetnih materijala, ako imate majicu i flis od umjetnih materijala onda i potkošulju morate imati od umjetnih materijala! Ako imate pamučnu potkošulju ona će se od znoja smočiti uobičajeno i mokrinu će prenijeti na ostalu odjeću koja se neće moći sušiti kako je predviđeno. Isto vrijedi i za čarape ako nosite dvoje (nekad je to bilo uvriježeno pravilo) onda, također, morate navući dvoje pamučne, dvoje vunene … ipak, najbolje bi bilo da kupite moderne zimske planinarske čarape (preporuka su svakako marke LORPEN, kojih ima u Iglušportu), koje su (treba priznati) jako skupe ali vrijede novca i dugo traju. Imaju posebna tkanja za pete, za prste, za strane, posebnu gumu koja ih drži napetima a, uz sve to, vrlo su ugodne za nošenje.

Zdravko Bartolić